top of page

טיפול בבישול | נכנסים למטבח של הנפש

"השיטה רותמת את אופיים הגולמי והבלתי-אמצעי של מזון ובישול ויוצרת חיבור עמוק ומיידי עם המטופלים"

מזה כמה עשורים מצביעים בכירי חוקרי הנפש על קשר הדוק בין הזנה ורגש, קשר ששורשיו בחוויות הינקות הראשונות בין תינוק ואמו. בראיה כזו, הזנה הנה הרבה יותר מסיפוק של חוסר פיזי ומתגלה כתבנית הבסיסית שלנו ליצירת קשר עם העולם והזולת. ד"ר אילת ברק-נחום תרגמה תובנה תיאורטית בסיסית זו למערכת כלים מעשית וחדשנית. Culinary Art Therapy, או טיפול בבישול, משלבת תובנות מהפסיכולוגיה, הריפוי בעיסוק, התזונה, טיפול סנסורי-מוטורי ומסורות קולינאריות וטכניקות בישול מגוונות לשיטה סדורה הפועלת דרך בישול בצוותא על סוגיות מגוונות הקשורות בעולמם הרגשי של המטופלים.

 

השיטה רותמת את אופיים הגולמי והבלתי-אמצעי של מזון ובישול ויוצרת חיבור עמוק ומידי עם המטופלים. בעבודה משותפת במטבח טיפולי ייעודי, ובשיחה שנרקמת סביב מעשה הבישול, מלובנים הבחירות והתגובות של המטופלים: מה הם בוחרים לבשל וכיצד, כיצד הם מגיבים להצלחה או תסכול, מה הם עושים עם התוצרים. בתהליך נחשפים מצוקות ודפוסים בעייתיים, רעב קיומי וצרכים רגשיים בלתי מסופקים. תשתית זו, של מודעות, חוויות בונות ושיחה, מאפשרת פתיחת ערוצי הקלה ושינוי.

 

בשני העשורים האחרונים מיושמת שיטת ה-Culinary Art Therapy במערכות הבריאות, הרווחה והחינוך בישראל, ובקליניקות פרטיות בקרב מגוון גילאים וצרכים. הדרכה מסודרת ולימודי תעודה באוניברסיטה העברית בירושלים מכשירה בוגרים הפועלים במכון האנדוקריני בבית החולים איכילוב ומטפלים בחולי סוכרת, באגודה למלחמה בסרטן, בבתי ספר לחינוך מיוחד, במסגרות של נוער בסיכון, במרכזים להתפתחות הילד, במחלקות אונקולוגיות, בקרב נפגעי טראומה על רקע לאומי, בבתי חולים שיקומיים ובקרב אוכלוסייה מבוגרת ובמגוון גופים פרטיים וציבוריים נוספים. השיטה הוכחה כאפקטיבית עבור מגוון גילאים וסוגיות רחב הכולל עודף משקל, ASD, סוגיות משפחתיות, מצוקות נפשיות ועוד. במקביל לפעילות הטיפולית והחינוכית, מובילה ד"ר ברק-נחום פעילות מחקרית, אשר ממשיכה לחקור את גבולות השפעתה של השיטה.

bottom of page